Ko veic Labdarības fondi un vēl dažādas citas organizācijas?

Latvijas teritorijā iedzīvotāji biežāk novirza naudas līdzekļus un vēl dažnedažādas lietas, kā piemēram, apavus un apģērbu. Patlaban pastāv ļoti daudzas organizācijas, kas ļauj realizēt dažnedažāda tipa palīdzību, tādā veidā mums saviem spēkiem nav jāmeklē tie, kam nepieciešama palīdzība, to jau izdara tāda veida iestāde.

Latvijas teritorijā sniedz atbalstu ne tikai iedzīvotāji, taču pat daudzi uzņēmēji un iespaidīgas kompānijas sniedz savu ieguldījumu labdarības procesā. Kā tieši tiek īstenots ziedošanas process mūsu valstī? Ko dara labdarības fondi? Pilnīgi viss par ziedojumiem vai arī atbalsta realizēšanu pie mums tālāk rakstā.

Ziedošanas varianti

Kā jau bija pieminēts, pie mums labdarība notiek diezgan dažādos veidos un arī ceļos. Sniedz atbalstu cilvēki pat ar pašu darbu, piemēram, ja vajadzīgi pedagogi darbā ar īpašiem bērniem vai arī vācot dāvanas. Tāds darbs tiek dēvēts jau par labprātīgo darbu, tā kā apmaksa jau par to netiks izmaksāta. Samērā daudz tiek sakrāts, izmantojot krājkasītes veikalos, šodien šādi arī vāc palīdzu Ukrainai un tās cilvēkiem. Labāk ziedot, izmantojot lielās organizācijas, piemēram, ziedot.lv mājas lapa. Tās organizācijas mājas lapā jau ir diezgan daudz veidu kam tad palīdzēt – ziedošana veciem cilvēkiem, atbalsts zinātnei, ārkārtas situācijās kā arī citi varianti. Ikkatrs labdarības fonds Latvijā realizē kāda projekta realizāciju, vēlāk par tā rezultātiem var iiepazīties fondu publiskajās lapās. Bez fondiem, pastāv dažādu turīgo iedzīvotāju izveidotie fondi, piemēram, Pētera Avena fonds. Te netiks vākti ziedojumi, bet P.Avena kungs ar šo fondu par savu naudu realizē dažāda veida palīdzības pasākumus, kur ir ietverts atbalsts bērniem, zinātnei un kultūrai, kā piemēram, ikgadu notiekošais Rīga Jūrmala festivāls.

Kādas iestādes pie mums nodarbojas tieši ar ziedošanu?

Mēs visi jau zinām, kādā veidā iespējams ziedot un cik dažādos veidos. Taču kā tad īsti izdalīt īstu labdarības fondu un viltus organizācijas? Galvenais ar ko atšķiras labdarības fonds jau ir tas, kad tā nebūs peļņas organizācija, taču tika dibināta balstoties tieši uz mecenāta naudu. Savukārt, labdarības biedrība, kura dibināta, lai vāktu ziedojumus, tad ir iestāde, kura iegūst saziedotos līdzekļus un virza tos pamatojoties uz projektu. Protams, vēlāk par to ir jāatskaitās. Skatoties to vietu, kur iespējams ziedot, ir ieteicams, izlasīt tiešsaistē atsauksmes. Jo, piemēram, neskaitāmās publikācijas, kur kāds lūdz pēc palīdzības, visbiežāk ir nepatiesas. Tāpēc pirms tam, kā skaitīt skaitīt kaut kur savu naudu, pārbaudiet tā patiesīgumu. Parasti ziedošanas projektus īsteno dažādas pašvaldības, dažnedāžādi uzņēmumi, brīvprātīgo iestādes. Mūsu valstī nenoliedzami cilvēki ir un būs aktīvi attiecībā pret ziedošanu. Pievēršoties fondiem, Pētera Avena fonds, nemaz nav vienīgais Avena kunga labdarības darbības virziens. Savukārt, pēc Dienas datiem miljardieri Mihails Fridmans, kā arī P.Avens Ukrainas valstij ziedojuši simts piecdesmit miljonus EUR, kā arī tie palielinās Ukrainas bankas pamatkapitālu līdz miljardam EUR. Šie visi piemēri ļauj ticēt, kad labdarība izdzīvos vienmēr un arī mēs vienmēr spēsim izlīdzēt viens otram.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *