Smiltsērkšķi ikdienā

Smiltsērkšķis jeb zeltains krūms – {šis} neparastais krūms sasniedz līdz pat četru metru garumu, tā zari ir pilni ar ērkšķiem un lapām ir izstiepta forma. Taču pašas smiltsērkšķu ogas ir krājums ar vitamīniem. Ir vairākkārt pierādīts, ka smiltsērkšķi ieņem ievērojamu nozīmi veselības uzlabošanā. Smiltsērkšķu eļļa un citi produkti ir pielietoti profilaksei, lai nesaslimt. Eļļa ir līdzekļu sastāvā pret elpceļu slimībām, kā arī ir vairākas smiltsērkšķu izmantošanas receptes, lai uzlabotu redzi, vai samazināt vecuma pazīmes. Smiltsērkšķi un tā produkti ir ļoti pazīstama pasaulē un medicīnā.

Smiltsērkšķu augļu pielietojums

Smiltsērkšķu ogas ir vērtīga multivitamīnu lāde, ko izmanto smiltsērkšķu sulas, sausa mīkstuma pagatavošanai, no kā pēc tam tiek iegūta smiltsērkšķu eļļa. Šis ražošanas process veido smiltsērkšķu eļļas cenu tirgū. Smiltsērkšķu eļļa tiek pielietota kā antibakteriāls rīks brūču apstrādei. Efektīvi ir pasākumi elpceļu arstēšanai uz smiltsērkšķu eļļas bāzes. Tas tiek nozīmēts cilvēkiem ar ieilgošām elpceļu slimībām. Pati smiltsērkšķu sula ir diētisks produkts, kas ir pilns ar vitamīniem un minerālvielām, un to plaši pielieto sabalansētā uztura nozīmēšanā.

Smiltsērkšķi var izmantot dažādos veidos, tas nemaina šī auga labo ietekmi uz cilvēka organismu. Svaigi spiesta smiltsērkšķu sula var tikt izmantota kā salātu un konditorejas izstrādājumu papildus sastāvdaļa. Kā vitamīnu pārpilno un imunitāti uzlabojošu ogu produktu, to visvieglāk ir lietot kā karstu dzērienu piedevu. Piemēram, ja klepus ilgi nepāriet, ir labi dzert smiltsērkšķu tēju ar ingveru un medu. Smiltsērkšķi pieder pie tiem retajiem augiem, kas saldējot saglabā ārstniecisko nozīmi. Tāpēc, smiltsērkšķu ogas uz ziemu ieliek ledusskapī un ogas saglabāsies tādas pašas, kā nesen savāktas. Taču kā visiem ārstnieciskiem augiem arī smiltsērkšķu ogām ir ierobežojumi. Smiltsērkšķu ogas un citi produkti nav paredzēti cilvēkiem ar jebkuru gremošanas sistēmas slimību, ja ir aizkuģa dziedzera vai žultspūšļa iekaisums, hepatītu un akūtu aknu mazspēju, ja ir akmeņi nierēs, ka arī jāpārbauda vai ir alerģija pret karotīnu vai kādu citu vielu.

Smiltsērkšķi Latvijā

Šodien ir ļoti daudz dažādu smiltsērkšķu saimniecību, protams, ne mazāk ir arī to, kas ražo no tiem vairākus produktus. Tirgus ir pārpilns ar smiltsērkšķu eļļu dažādību un savādāku cenu diapazonu. Nav brīnums, ka rodas jautājums, kā izvēlēties īsto. Nenoliedzami, šeit nedarbojas teiciens – jo mazāk, jo labāk. Iedomājaties, cik daudz smiltsērkšķu ogu nepieciešams vien viena litra eļļas pagatavošanai – ap diviem simtiem kg. Tas ir ļoti daudz. Izvēloties savu smiltsērkšķu produktu pārdevēju, būtu ieteicams to papētīt un pārbaudīt vai ir visas vajadzīgās atļaujas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *