Maijs un jūnijs 2019 – hokeja un futbola gaidās

Šis gads sportā sācies ar vairākiem pieminēšanas vērtiem notikumiem. Gads iesākās ar to, ka Kanādā norisinājās 43.Pasaules čempionāts hokejā junioriem. Zviedrijas pilsētā Estešundā noticis Pasaules čempionāts biatlonā. Un 2019.gads vēl nav pat pusē! Jau pavisam drīz, maijā, mūs visus gaida ikgadējā līdzi jušana pie lielākiem un mazākiem ekrāniem, jo notiks Pasaules čempionāts hokejā. Tūliņ pēc tam, jau jūnijā, sporta pasauli aizraus futbola vilnis dēļ UEFA čempionu līgas turnīra noslēguma spēles Madridē. Vasara turpināsies ar spraigām basketbola spēlēm Latvijā Sieviešu EuroBasket 2019 ietvaros , bet tikmēr Francijā norisināsies Tour de France.

Pasaules futbola sacensību pašā augšgalā atrodas UEFA Pasaules čempionu līga. Turnīrā piedalās nacionālo līgu čempioni no vairākām valstīm. Futbola grandiozā turnīra sākumi meklējami 20.gadsimta piecdesmito gadu vidū, kad tas risinājās pirmo reizi. Sākotnēji savā starpā par uzvaru cīnījās 16 valstu komandas no Zviedrijas, Polijas, Dānijas, Beļģijas, Nīderlandes, Dienvidslāvijas, Šveices, Skotijas, Ungārijas, Austrijas, Spānijas, Sāras, Rietumvācijas, Itālijas, Portugāles un Francijas. Valsts, kuras komanda atbildīga par garāko uzvaru virkni turnīra vēsturē, ir Spānija, tās komanda Real Madrid 1960.gadā turnīrā uzvarēja piekto gadu. Šī spēle izcēlās ar vēl kādu ievērojamu skaitli – tas ir skaitlis 7 – tik vārtus iesita Spānijas komanda saviem pretiniekiem.

Šogad UEFA čempionu līgas finālā gaidāmi jauni uzvarētāji. Jau 3 sezonas pēc kārtas kausu uzvarējuši spāņi Real Madrid, taču šoreiz komanda izstājusies no kandidēšanas uz kausu pēc spēles ar Ajax. 64.UEFA čempionu līgas fināls gaidāms 2019.jūnijā. Kvalifikācijas spēles risinājās jau no 2018.gada 26.jūnija līdz 29.augustam, atliek vien sagaidīt vasaras sākumu un finālspēles, lai noskaidrotu šīgada uzvarētājus.

Seko līdzi aktuālajam  – https://www.optibet.lv/lv/piedavajumi/totalizators/uefa-cempionu-liga/

Pasaules hokeja čempionāta saknes rodamas pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, kad Šveicē,Cīrihē bāzētā Starptautiskā hokeja federācija organizēja pirmās sacensības olimpisko spēļu ietvaros. Federācijā ir 76 dalībnieki, Latvija tajā ir kopš 1931.gada. Lai arī hokeja federācija ir čempiona organizatori, tai nav īpaši liela teikšana hokeja lielvalstu – ASV un Kanādas – NHL federācijas priekšā. Čempiona vēsturē redzam periodus, kuros izteikti dominē viena vai cita valsts, īpaši tās ir bijušas Kanāda un Padomju savienība. Ļoti ilgu laiku, līdz pat 1992.gadam, čempionātā komandas tika iedalītās ļoti vienkāršoti – labākās komandas piederēja grupā A, bet pārējās grupā B. Mūsdienās čempionātā ir ne tikai A un B grupas, bet arī divas divīzijas. Ja čempionātā piedalās vairāk kā 40 komandas, veidojas arī trešā divīzija.

Varam lepoties ar saviem hokejistiem, jo jau 23 reizes izlases vienība piedalās Pasaules čempionātā hokejā vienā no elites grupām. Mūsu valsts izlases izslavētie fani jau pako koferus uz čempionāta norises vietu -skaisto Slovākiju. Slovākijā valstu izlases tiksies divās hallēs – Steel Arena Košicē un Ondreja Nepelas ledus hallē Bratislavā. A grupas spēles noritēs Košicē, bet B grupas, tātad arī Latvijas izlases spēles, plānotas Bratislavā. Šogad Latvijas pretinieces būs Austrija, Krievija, Šveice, Itālija, Norvēģija, Čehija un Zviedrija. Šī čempionāta pārsteigums ir Lielbritānijas izlases atgriešanās A elites divīzijā. Pasaules čempionāts hokejā sāksies jau 10.maijā un norisināsies līdz pat 26.maijam. Turam īkšķus par Latvijas izlasi!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *