Atbalsts cietušajiem Ukrainas karā

Karadarbība Ukrainas teritorijā turpinās arī tagad, paliekot aizvien cietsirdīgāka. Cietušo skaits aug, bet tas, ko šobrīd izjūt Ukrainas iedzīvotāji, nemaz nevar aprakstīt vārdos. Tik ļoti daudzi ir zaudējuši ne tikai mājokļi, bet arī sev tuvus cilvēkus. Šajā valstī notiek humānā krīze, kur tiek apšaudīti parastie iedzīvotāji, kam trūkt ūdens, pārtikas, medikamentu un arī citu ikdienas dzīvē vajadzīgo lietu.

Turklāt šiem cilvēkiem nav pieejami ne medicīniskie pakalpojumi, ne tik ierastas lietas, kā, piemēram, transports un komunālie pakalpojumi. Līdz ar to ikviena cilvēka atbalsts pasaulē ir tik ļoti vērtēts. Kaut arī veikto ziedojumu daudzums ir ievērojams, bet, nebeidzoties karam, palīdzība vajadzīga katru dienu.

Saziedoto līdzekļu izmantošanas kārtība

Atbilstoši VID informācijas cilvēki drīkst ziedot 3 veidos. Pirmais ir budžeta iestādei, mūsu valstī dibinātai biedrībai, reliģiskai organizācijai. 2. variants jau ir jebkāda cita iestāde ar sabiedriskā labuma statusu, piemēram, ikvienam pazīstamais ziedot.lv. Kā arī pēdējais, trešais – ES vai EEZ reģistrētai nevalstiskai organizācijai, kurai jau ir tas pats sabiedriskās organizācijas statuss. Pie tam šie ziedojumi var būt iekļauti deklarācijā.

Atbalsta plūsma būs pārredzama un droša, kad ziedojumi tiks virzīti tieši šinīs pārbaudītajās vietās. Ziedot.lv ziedojumu izlietojumu skaņo kopā ar Latvijas Aizsardzības ministriju. Svarīgākais virziens ir Ukrainas teritoriālās aizsardzības spēki un humānā palīdzība kara bēgļiem un vēl kara cietušās valsts iedzīvotājiem. Un nākamās ziedojumu plūsmas tiks dalītas divos ceļos – degvielai un arī medicīnas precēm. Protams, ja tiks ziedots konkrētam mērķim, kā piemēram, karā cietušajiem bēgļiem, tad pilnīgi viss ziedotais nokļūst konkrēti šim konkrētajam mērķim.

Galvenie ziedojumu sniedzēji

Visi esam dzirdējuši par fenomenālo Latvijas tautas palīdzības sniegšanu, veicot ziedojumus Ukrainas valsts iedzīvotājiemvietnē ziedot.lv, kur jau saziedots teju devii ar pusi miljoni eiro. Bez tā ziedošanā aktīvi piedalās pašvaldības, risinot kara bēgļu izmitināšanas jautājumus kā arī nogādājot ziedojumus pa tiešo jau uz Ukrainu. Iepriecina pat dažu novadu amatpersonas, piemēram, deputāti no Smiltenes novada, kas visi savu februāra algu noziedoja Apes un Alūksnes novada fondam akcijai “Palīdzēsim Ukrainas tautai”. “Narvesen” savos kioskos un vēl Rimi veikalos ir novietotas kastītes ziedujumu vākšanai priekš Ukrainas. Mūsu valsts tehnoloģiju uzņēmēji apvienojās kustībā “Uzņēmēji mieram” un arī sāka ziedošanas vākšanas kampaņu, priekš tam, lai savāktu finansiālu atbalstu Ukrainai. Vienaldzīgi nepalika arī miljardieri, piem., kā ziņo diena.lv Germans Khans, Mihails Fridmanis un Pjotrs Avens novirzīja desmit miljonus ASV dolāru Ukrainas ebrejiem, kas cieta karā. Kā arī Mihaila Fridmana, Pjotra Avena un Andreja Kosogova Alfa-banka Ukraina saņēmusi Ukrainas centrālās bankas atļauju palielināt bankas kapitālu par vienu miljardu dolāru, uzzināt vairāk var diena.lv rakstā. Un šis saraksts ir nebeidzams, tā kā cilvēki arī tagad veic ziedojumus un atbalsta bēgļus. Nepaliekam malā arī mēs, ziedosim šiem nabaga cilvēkiem!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *