KĀDI IR IZPLATĪTĀKIE KURINĀMĀ VARIANTI PIE MUMS?

Ne velti ir teiciens, ka ragavas ir jātaisa vasarā un rati ziemā. Tekošās apkures sezonas noslēgums ir labākais laiks, kad sākt domāt par nākošo apkures sezonu, kas sāksies rudenī, jo var laikus lemt par uzlabojumiem apkures sistēmā un iegādāties jaunu kurināmā kravu.

Par jaunu kurināmo sāk rūpēties sākoties pavasarim, kad ir labākais laiks, kad sākt žāvēt malku apkures sezonai, kas sāksies rudenī. Protams, ja izmantojat cita veida kurināmo, tad arī vislabāk kurināmo materiālu sagādāt laicīgi. Kā lieliskas alternatīvas malkai, jāmin skaidu briketes un granulas, kas ir izmantojamas ne tikai speciālajos apkures katlos, bet arī krāsnīs un kamīnos.

Uzzini vairāk – https://eccal.eu/

KOKSKAIDU KURINĀMĀ PRIEKŠROCĪBAS APKURES SISTĒMAI.
Ja ņem vērā to, ka gan granulas, gan briketes abas tiek ražotas no skaidām, tad kurināšanai var izvēlēties to, kas šķiet efektīvāks un piemērotāks apkures iekārtas veidam. Iegādājoties malku, visi zina, ka kurinot tai ir jābūt sausai, taču, vai esat informēti par to, kādām īpašībām ir jāpiemīt briketēm un granulām? Viena no galvenajām īpašībām ir obligāts blīvums, jo tā ir norāde uz kvalitāti. Ja, nometot pie zemes, brikete saplīst gabalos, tad tā nav bijusi gana kvalitātīva un slikti sapresēta, kas, savukārt, nozīmē to, ka tā ātri izdegtu. Cietākas briketes un granulas ir mazliet dārgākas, aptuveni 120 eiro par tonnu, taču tām ir lieliska siltumspēja un tās ilgāk deg. Attiecīgi variants ir izdevīgāks. Krava malkas maksā vidēji tik pat, turklāt malka ir jāsagādā laikus, jo tai ir jāpaspēj izžūt. Vēl nozīme ir tam, kādas formas kurināmo izmantojat. Piemēram, apaļas formas kurināmais – gan briketes, gan malkas, izdegs ātrāk. Daudzi, kur izmanto krāsns apkuri, dod priekšroku arī kurināšanai ar briketēm, tikai šādā gadījumā ir nedaudz jāuzmanās, lai krāsni nepārkurinātu. Tas ir tādēļ, ka brikešu siltumspēja ir pusotru reizi augstāka kā malkai. Taču, ņemot vērā brikešu sausumu, jāpaslavē tas, ka ar šādu kurināmo netiek nodarīta skāde dūmvadam un tas aizsērē mazāk.

KO LABĀK PIEMEKLĒT KRĀSNS KURINĀŠANAI?
Ja vēlaties izmantot granulas kā kurināmo, vislabāk ir uzstādīt speciālu granulu katlu. Kokskaidu briketes būs universālāks risinājums, jo ar tām var kurināt arī krāsnis. Presētās briketes un granulas un to apkures katlu sistēmas mūsdienās ir ērtāks risinājums telpu apkurei ziemā. Kādēļ? Jo apkures katli ir jāuzpilda vidēji reizi nedēļā, taču krāsnis un plītis jākurina katru dienu, principā visas dienas garumā. Laikos, kad mājsaimniecībā vienmēr atradās kāds, kuram uzticēt kurinātāja pienākumus, tas bija viegli, taču mūsdienās, atbraucot mājās no darba, reti kuram vēl ir vēlme stundām kurināt krāsni, lai sasildītu mājokli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *