Resno lāču sporta likmes            

Ir divi veidi, kā domāt par sportu un par likmēm: pirmais, mēs izdarām likmes par sporta notikumiem. Otrais – paša likmju likšana ir savdabīgs sporta veids, jo tajā ir azarts un sacensība. Ja cilvēki negrib iesaistīties azartspēļu vilinošajā, tomēr bīstamajā pasaulē, tad sporta likmēm jāmeklē kāda nevainīga alternatīva, piemēram, balsojums par resnāko lāci.

Amerikas Savienotajās Valstīs atrodas Katmai Nacionālais parks, kas jau ceturto gadu oktobrī piedāvā cilvēkiem izvēlēt gada resnāko lāci, kas ir visgatavākais ziemas sezonai. Pateicoties faktam, ka nacionālajā parkā jau kopš 2012. gada visur ir kameras, lāču faniem ir iespējams parka Facebook lapā sekot līdzi lāču dzīvēm. Arī šogad no 3. līdz 9. oktobrim lapas sekotājiem bija iespēja imitēt sporta likmes, cenšoties noteikt resnāko lāci. Iesākumā uz uzvarētāju titulu pretendēja veseli 9 lāči – tiesa gan, divi mazie lācēni pretendēja kopā, tāpēc viņi tika skaitīti kā viens lielais lācis. Parka Facebook lapā pa pāriem tika publicētas lāču bildes, kur redzamas viņu vasaras sākuma un šī brīža fotogrāfijas, tādējādi parādod, cik daudz pa šo laiku ķepaiņiem izdevies pieņemties svarā. Un te nu azarta mīlētāji var izlikties, ka nodarbojas ar sporta likmēm – katram ir iespēja nobalsot par, viņaprāt, resnāo lāci. Katra pāra uzvarētājs tiek tālāk uz ceturtdaļfinālu, tad pusfinālu un finālu, līdz 9. oktobrī tika paziņots uzvarētājs – šoreiz tā bija lāčumāte vārdā Beadnose (tulkojumā no angļu valodas – Pērļdegune), kuru viens no komentētājiem raksturoja kā “viscaur resnu”.

Par lāču resnumu gan nevajadzētu uztraukties un nevajadzētu domāt, ka viņiem pienāktos kārtīga dieāta – patiesībā kārtīga uzbarošanās būtiski palielina ķepaiņu izredzes ziemā izdzīvot. Tāpēc savā ziņā arī viņi paši nodarbojas ar smagsvara sporta likmēm uz dzīvību un nāvi.

Protams, lāču apvelšanās nav vienīgā jokainā lieta, uz ko iespējams izdarīt likmes un katrai nācijai te ir savas dīvainības. Piemēram, Anglijā, kas pazīstama ar savu ne pārāk jauko klimatu, katru gadu pašā nemīlīgākajā gadalaikā – rudenī – ir purvu snorkelēšanas pasākums, uz kuru, protams, attiecas visi tie paši noteikumi, kas uz citiem sporta veidiem – jā, arī sporta likmes par uzvarētāju. Ar to Anglijai vēl nepietiek – ja snorkelēšana netīros ūdeņos vēl nešķiet pietiekami ekstrēma, tad kā būtu ripošano lejā no kalna kopā ar siera rituļiem? Diezgan ekstrēms pasākums, tāpēc sporta likmju mīļotāju vidū vēl vairāk iemīļots.

Lai arī ne vienmēr sporta likmes ir saistītas ar sportu, viens ir skaidrs – ja no resnu lāču sacensībām varam gūt tās pašas emocijas, ko no labas futbola spēles, tad kāpēc lai tās nebūtu pelnījušas mūsu līdzdalību ar likmju palīdzību?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *